pondělí 15. dubna 2013

9 varovných příznaků nízké úrovně testosteronu

9 Warning Signs of Low Testosterone
Naučte se rozeznat příznaky nízkého T.
Publikováno 12. Srpna, 2011
napsal Ryan Wallace
přeložil Zd

Máme nízký T?
Testosteron je hormon produkovaný naším tělem. U mužů je tento hormon produkován převážně varlaty a je zodpovědný za stimulaci vytváření spermatu a sexuální touhu a stejně tak za vytváření svalové hmoty a kostní hmoty. V průběhu stárnutí klesá u mužů produkce testosteronu. Jakmile se vytváření hormonu prudce sníží a nebo úplně zanikne může se objevit řada příznaků anebo komplikací. Příznaky nízkého testosteronu (T) můžou být velice neznatelné a jsou často chybně přiřazovány přirozenému procesu stárnutí.

Jaká je nízká hladina testosteronu?

Nízká hladina testosteronu je diagnostikována, když úroveň klesne pod 300 nano gramů na decilitr. Andropauza - snížení produkce T - je mužským protikladem k ženské menopauze. Ale zatímco u žen dochází k prudkému snížení hladiny estrogenu v určitém věku, proces ubývání T je postupný. A pokud se sníží více než by měla, přichází široká škála příznaků.  

Malý zájem o sex 

T hraje klíčovou roli v mužské pohlavní touze (libidu).  Jak muži stárnou, většina z nich zažívá snížení pohlavní touhy a to různého stupně. Avšak člověk z nízkým T pravděpodobně zažije více dramatický pokles sexuální touhy - čehož si člověk povšimne sám či jeho partnerka.  Během pohlavního aktu, nízká úroveň T může také zapříčinit snížení schopnosti dosáhnout orgasmu.
Obtížné dosáhnutí ztopoření (erekce)
T podporuje sexuální touhu - a také pomáhá k dosažení erekce. T sám o sobě nezpůsobuje ztopoření, ale stimuluje receptory v mozku k produkci Nitric Oxidu (oxid dusnatý) - molekula jež pomáhá spustit erekci. Nízký T je též spojován s mnohými stavy, které též způsobují potíže s erekcí jako je obezita, diabetes a ateroskleróza.

Malý objem spermatu
T sehrává úlohu v produkci spermatu, tekutiny která pomáhá mobilitě spermiím. Je to celkem jednoduchá závislost. Čím více testosteronu muž má, tím více spermatu produkuje. Muži s nízkým obsahem T si povšimnou snížení objemu spermatu v průběhu ejakulace. 

Ztráta vlasů

T hraje roli v mnoha tělesných funkcích, včetně tvorby vlasů a ochlupení. Plešatění je přirozenou součástí procesu stárnutí u mnoha mužů. Ale tento stav může být uspíšen nízkým T.

Únava & Nedostatek energie

Muži s nízkým T si stěžovali na velkou únavu a zřejmý pokles úrovně energie. Pokud jste neustále unaveni navzdory vydatnému spánku a nebo pokud je pro vás obtížné dojít si do tělocvičny nebo cvičit, možná by mohlo jít o nízkou úroveň T. 

Ztráta Svalové Hmoty

Muži s nízkým T by si mohli povšimnout ubývání jak svalové hmoty tak síly obzvláště v pažích na nohou a hrudníku. Ti kteří se tento proces snaží zvrátit cvičením často nedosahují adekvátní odezvy.  

Zvýšení Tělesného Tuku

Jako kdyby nestačila ztráta svalové hmoty. Muži s nízkým T zakoušejí též zvýšení množství tělesného tuku. Ačkoliv příčina není úplně jasná, výzkum ukázal, že geny, které řídí množství tělesného tuku jsou také zodpovědné za oběh testosteronu u mužů.


Zhoršení Stavu Kostí

Zeslabování kostí - osteoporóza - je často považováno za onemocnění žen. Avšak muži s nízkým T se mohou též s tímto onemocněním setkat. T totiž pomáhá produkci kostní hmoty a posilování kostí. Muži s nízkým T - obzvláště pokud tento stav trval roky - jsou více náchylní k zlomeninám (kyčel, nohy, žebra, zápěstí) . 

Změny Nálad

Ženy v době menopauzy často propadají stavům rychlých změn nálad (díky poklesu estrogenu). Muži s nízkým T mohou mít stejné příznaky. T je často popisován jako palivo pro muže. Řídí mnoho fyzických pochodů v jejich tělech. Ale též podporuje náladu a duševní schopnosti. Výzkum ukázal, že muži s nízkým T jsou pravděpodobněji vystaveni stavům jako je deprese, podrážděnost nebo nedostatek koncentrace. 

Více Zdrojů

Pokud myslíte, že máte nízký T můžete prostudovat následující odkazy:












Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv