pondělí 15. dubna 2013

9 varovných příznaků nízké úrovně testosteronu

9 Warning Signs of Low Testosterone
Naučte se rozeznat příznaky nízkého T.
Publikováno 12. Srpna, 2011
napsal Ryan Wallace
přeložil Zd

Máme nízký T?
Testosteron je hormon produkovaný naším tělem. U mužů je tento hormon produkován převážně varlaty a je zodpovědný za stimulaci vytváření spermatu a sexuální touhu a stejně tak za vytváření svalové hmoty a kostní hmoty. V průběhu stárnutí klesá u mužů produkce testosteronu. Jakmile se vytváření hormonu prudce sníží a nebo úplně zanikne může se objevit řada příznaků anebo komplikací. Příznaky nízkého testosteronu (T) můžou být velice neznatelné a jsou často chybně přiřazovány přirozenému procesu stárnutí.

Jaká je nízká hladina testosteronu?

Nízká hladina testosteronu je diagnostikována, když úroveň klesne pod 300 nano gramů na decilitr. Andropauza - snížení produkce T - je mužským protikladem k ženské menopauze. Ale zatímco u žen dochází k prudkému snížení hladiny estrogenu v určitém věku, proces ubývání T je postupný. A pokud se sníží více než by měla, přichází široká škála příznaků.  

Malý zájem o sex 

T hraje klíčovou roli v mužské pohlavní touze (libidu).  Jak muži stárnou, většina z nich zažívá snížení pohlavní touhy a to různého stupně. Avšak člověk z nízkým T pravděpodobně zažije více dramatický pokles sexuální touhy - čehož si člověk povšimne sám či jeho partnerka.  Během pohlavního aktu, nízká úroveň T může také zapříčinit snížení schopnosti dosáhnout orgasmu.
Obtížné dosáhnutí ztopoření (erekce)
T podporuje sexuální touhu - a také pomáhá k dosažení erekce. T sám o sobě nezpůsobuje ztopoření, ale stimuluje receptory v mozku k produkci Nitric Oxidu (oxid dusnatý) - molekula jež pomáhá spustit erekci. Nízký T je též spojován s mnohými stavy, které též způsobují potíže s erekcí jako je obezita, diabetes a ateroskleróza.

Malý objem spermatu
T sehrává úlohu v produkci spermatu, tekutiny která pomáhá mobilitě spermiím. Je to celkem jednoduchá závislost. Čím více testosteronu muž má, tím více spermatu produkuje. Muži s nízkým obsahem T si povšimnou snížení objemu spermatu v průběhu ejakulace. 

Ztráta vlasů

T hraje roli v mnoha tělesných funkcích, včetně tvorby vlasů a ochlupení. Plešatění je přirozenou součástí procesu stárnutí u mnoha mužů. Ale tento stav může být uspíšen nízkým T.

Únava & Nedostatek energie

Muži s nízkým T si stěžovali na velkou únavu a zřejmý pokles úrovně energie. Pokud jste neustále unaveni navzdory vydatnému spánku a nebo pokud je pro vás obtížné dojít si do tělocvičny nebo cvičit, možná by mohlo jít o nízkou úroveň T. 

Ztráta Svalové Hmoty

Muži s nízkým T by si mohli povšimnout ubývání jak svalové hmoty tak síly obzvláště v pažích na nohou a hrudníku. Ti kteří se tento proces snaží zvrátit cvičením často nedosahují adekvátní odezvy.  

Zvýšení Tělesného Tuku

Jako kdyby nestačila ztráta svalové hmoty. Muži s nízkým T zakoušejí též zvýšení množství tělesného tuku. Ačkoliv příčina není úplně jasná, výzkum ukázal, že geny, které řídí množství tělesného tuku jsou také zodpovědné za oběh testosteronu u mužů.


Zhoršení Stavu Kostí

Zeslabování kostí - osteoporóza - je často považováno za onemocnění žen. Avšak muži s nízkým T se mohou též s tímto onemocněním setkat. T totiž pomáhá produkci kostní hmoty a posilování kostí. Muži s nízkým T - obzvláště pokud tento stav trval roky - jsou více náchylní k zlomeninám (kyčel, nohy, žebra, zápěstí) . 

Změny Nálad

Ženy v době menopauzy často propadají stavům rychlých změn nálad (díky poklesu estrogenu). Muži s nízkým T mohou mít stejné příznaky. T je často popisován jako palivo pro muže. Řídí mnoho fyzických pochodů v jejich tělech. Ale též podporuje náladu a duševní schopnosti. Výzkum ukázal, že muži s nízkým T jsou pravděpodobněji vystaveni stavům jako je deprese, podrážděnost nebo nedostatek koncentrace. 

Více Zdrojů

Pokud myslíte, že máte nízký T můžete prostudovat následující odkazy:












čtvrtek 11. dubna 2013

Viníka srdečních onemocnění hledejme jinde než v živočišném tuku.


Dne 8.4.2013  GINA KOLATA  napsala pro  NYTimes zajímavý článek s názvem “Culprit in Heart Disease Goes Beyond Meat’s Fat-” (Viníka srdečních onemocnění hledejme jinde než v živočišném tuku.)  Článek opakuje některá známá  tvrzení a přichází s výsledky nejnovějších výzkumů v oblasti vztahu výživy a srdečním onemocněním.
Již delší dobu je zřejmá souvislost mezi pojídáním živočišných produktů a onemocněním srdce.  Do této doby se má za to, že hlavním viníkem je tuk a cholesterol obsažený v mase .  Vědecké výzkumy, ale malují trochu jiný obraz. Dle studie Cleveland Clinic je onemocnění způsobeno látkou TMAO, kterou vytváří játra z produktů bakteriálního rozkladu masa ve střevech.  Takže viníkem jsou asi bakterie. Byly dělány studie při nichž byly bakterie antibiotiky zničeny. Látka TMAO nebyla produkována. Ba co víc, při studii na kontrolním vzorku vegetariánů bylo zjištěno, že ani u nich se produkce TMAO nevyskytuje. Vypadá to tak, že při pravidelné konzumaci masa (červeného především) si v těle pěstujeme bakterie, které nás ničí. Tyto bakterie jsou na mase zřejmě závislé a bez jeho pravidelného přísunu kolonie bakterií umírají. Vědci objevili, že složkou masa, kterou se “zlé” bakterie živí je carnitin. Carnitin se právě v červeném mase nachází ve větším množství.  Je to však také látka, která se využívá v různých potravinových doplňcích určených zejména pro sportovce. Je též jednou ze složek tzv. energetických nápojů.
Poznámka Zdeny: Studie neuvádí jak často se maso jíst může (či nemůže), aby se zlé bakterie neobjevily. Ale v každém případě se autor studie zmínil o tom, že z dennodenního pojídání stejků přešel na jednou za čtrnáct dní.  V případě carnitinových nápojů, bych byl asi stejně opatrný. Možná v trochu jiném světle pak vypadají náhlá úmrtí na srdeční selhání u sportovců a jinak zdravých lidí.

Reference:
Robert A Koeth, Zeneng Wang, Bruce S Levison, Jennifer A Buffa, Elin Org, Brendan T Sheehy, Earl B Britt, Xiaoming Fu, Yuping Wu, Lin Li, Jonathan D Smith, Joseph A DiDonato, Jun Chen, Hongzhe Li, Gary D Wu, James D Lewis, Manya Warrier, J Mark Brown, Ronald M Krauss, W H Wilson Tang, Frederic D Bushman, Aldons J Lusis, Stanley L Hazen.Intestinal microbiota metabolism of l-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis. Nature Medicine, 2013; DOI: 10.1038/nm.3145

Archiv