čtvrtek 11. dubna 2013

Viníka srdečních onemocnění hledejme jinde než v živočišném tuku.


Dne 8.4.2013  GINA KOLATA  napsala pro  NYTimes zajímavý článek s názvem “Culprit in Heart Disease Goes Beyond Meat’s Fat-” (Viníka srdečních onemocnění hledejme jinde než v živočišném tuku.)  Článek opakuje některá známá  tvrzení a přichází s výsledky nejnovějších výzkumů v oblasti vztahu výživy a srdečním onemocněním.
Již delší dobu je zřejmá souvislost mezi pojídáním živočišných produktů a onemocněním srdce.  Do této doby se má za to, že hlavním viníkem je tuk a cholesterol obsažený v mase .  Vědecké výzkumy, ale malují trochu jiný obraz. Dle studie Cleveland Clinic je onemocnění způsobeno látkou TMAO, kterou vytváří játra z produktů bakteriálního rozkladu masa ve střevech.  Takže viníkem jsou asi bakterie. Byly dělány studie při nichž byly bakterie antibiotiky zničeny. Látka TMAO nebyla produkována. Ba co víc, při studii na kontrolním vzorku vegetariánů bylo zjištěno, že ani u nich se produkce TMAO nevyskytuje. Vypadá to tak, že při pravidelné konzumaci masa (červeného především) si v těle pěstujeme bakterie, které nás ničí. Tyto bakterie jsou na mase zřejmě závislé a bez jeho pravidelného přísunu kolonie bakterií umírají. Vědci objevili, že složkou masa, kterou se “zlé” bakterie živí je carnitin. Carnitin se právě v červeném mase nachází ve větším množství.  Je to však také látka, která se využívá v různých potravinových doplňcích určených zejména pro sportovce. Je též jednou ze složek tzv. energetických nápojů.
Poznámka Zdeny: Studie neuvádí jak často se maso jíst může (či nemůže), aby se zlé bakterie neobjevily. Ale v každém případě se autor studie zmínil o tom, že z dennodenního pojídání stejků přešel na jednou za čtrnáct dní.  V případě carnitinových nápojů, bych byl asi stejně opatrný. Možná v trochu jiném světle pak vypadají náhlá úmrtí na srdeční selhání u sportovců a jinak zdravých lidí.

Reference:
Robert A Koeth, Zeneng Wang, Bruce S Levison, Jennifer A Buffa, Elin Org, Brendan T Sheehy, Earl B Britt, Xiaoming Fu, Yuping Wu, Lin Li, Jonathan D Smith, Joseph A DiDonato, Jun Chen, Hongzhe Li, Gary D Wu, James D Lewis, Manya Warrier, J Mark Brown, Ronald M Krauss, W H Wilson Tang, Frederic D Bushman, Aldons J Lusis, Stanley L Hazen.Intestinal microbiota metabolism of l-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis. Nature Medicine, 2013; DOI: 10.1038/nm.3145

Žádné komentáře:

Okomentovat

Archiv